A mai piacon lévő gyertyák három alapanyagból készülnek:

 • paraffinviasz,
 • méhviasz,
 • növényi viaszok, mint pl szójaviasz, pálmaviasz, vagy akár a repce- és a kókuszviasz, amikkel én dolgozom.

Paraffinviasz: A leggyakoribb és sajnos a legnépszerűbb a szintetizált viasz. A paraffin ára mindössze töredéke a méhviasznak, így a gyertyagyártók hamar elkezdték elegyíteni a méhviasszal és elérni, hogy a méhviasz gyertya is 90%-ban paraffinból álljon. A paraffin azonban mérgező anyag, egy kőolaj származék, a petróleum mellékterméke. A gyertyákat, ha nem marad fehér, befestik vegyi festékekkel, illatosítják szintetikus, petrolkémiai illóolajokkal. Az elégő paraffin egészségkárosító hatása hosszú ideje ismert. A gyertyák égetésekor toluol, benzol és ketonok kerülnek levegőbe, ráadásul a ma igencsak közkedvelt mécsesek cink és ólom tartalmú tégelyekben kerülnek forgalomba, amik hevítésre nehézfémeket párologtatnak a levegőbe.

Méhviasz: sokkal drágább a paraffinnál és drágább a hidrogénezett növényi zsíroknál is. A tiszta méhviasz azonban tényleg "természetes", a méhek ebben tárolják a mézet, így ezt nem szükséges kémiailag módosítani, hogy gyertyakészítésre alkalmas legyen. Nem csöpög, ezért pedig tárolásához, égetéséhez semmiféle fém nem szükséges. Viszont az illóolajakkal nem elegyedig, illatosításra nem alkalmas.

Növényi viaszok: ma egyre nagyobb teret hódítanak a növényi viaszokból készült egészséges gyertyák.

De akkor én miért nem az oly népszerű és olcsóbb szójaviaszt választottam? Mert ebben is a környezettudatosságra törekszem. Nem is gondolunk bele, milyen "káros" kapcsolat mutatható ki az Európai Unió nagyüzemi gazdálkodásai és Dél-Amerika esőerdők csökkenése között, pedig a klímaváltozáshoz, a vadvilág pusztulásához, az erdőirtáshoz, az őslakosok földjükről való elűzetéséhez nagymértékben járulnak hozzá a szójaültetvények, amely terménynek Európa a legnagyobb importőre. A szójatermesztés velejárója a fokozott növény védőszer-használat mellett a talaj termőképességének csökkenése, az üvegházhatás növekedése, a helyi közösségek emberi jogainak sárba tiprása, a családi gazdaságok számának csökkenése. Ezek mind olyan tényezők, amelyek folyamatosan ráirányítják a közvélemény figyelmét a trópusi esőerdők állapotára.

A repcét pedig a világ szinte minden földrészén termesztik, nálunk Európában is bőségesen megtalálható.

A REPCEVIASZ ELŐNYE A KÖRNYEZET SZEMPONTJÁBÓL

 • Európában termesztik, így kevesebb a szállítási költség, és kisebb a szénmonoxid kibocsájtás
 • Segít a méheknek
 • Védi a talajt
 • Nem veszélyes sem a háziállatokra, sem a vadon élő állatokra
 • 100% növényi, biológiailag lebomló alapanyag
 • GMO mentes, azaz nem génmódosított
 • Állatkísérletektől mentes
 • Korommentesen ég
 • Égés során pedig nincs toxikus anyag felszabadulás sem.

Mert igazán egyedivé és vonzóvá varázsolja a gyertyáimat! Modern, letisztult külsőt kölcsönöz, és különleges lágy sustorgással ég, szikrázik, mint egy kis kandalló, ezzel még meghittebbé téve a hangulatot. Előnye ezen kívül még, hogy a fából készült kanóc nagyobb viaszmedencét olvaszt fel, a teljesen olvadt viaszmedencéből pedig - aminek a hőfoka még pont megfelelő az olajnak - egyenletesen tud elpárologni az illóolaj, így gyertyák még a sokadik gyújtás után is illatoznak. A fakanóc ráadásul nem gombásodik, és kevés szén-dioxid-felhalmozódással ég.

A repceviasz lassan ég, így a 200 ml kiszerelésű gyertya kb. 50 órát tart ki, ennyi ideig élvezheted gyertyád illatát a viasz kiváló illatmegtartó képessége miatt. A viasz élettartamát meghosszabbíthatod, ha az elégett fakanócot visszacsíped, hogy ne legen 0,5-1 cm-nél hosszabb.TIPP: a gyertyát mindig hosszú gyújtóval gyújtsd, és ne a tetején, hanem a tövénél égesd, míg lángra kap. Minimum addig égesd minden alkalommal, míg a gyertyaviasz a szélekig felolvad, ne keletkezhessen kráter a közepén!Mi legyen az üvegeddel ha kiürült?Az üvegek és a tégelyek ha elégett a gyertyád, meleg szappanos vízzel történő elmosás után továbbra is otthonod díszei lehetnek apróságaid tartójaként újrahasznosítva, vagy akár mini növényeket is ültethetsz beléjük. De újra is töltöm Neked kedvenc illatodban!

Egyre nagyobb teret hódítanak az illatok önmagukban is, én magam például sokkal többet illatosítom a teret amiben vagyok mint gyújtok gyertyát. Így természetesen a diffúzor folyadékaim és illatosító spray-im megalkotásakor is az a legfontosabb, hogy természetes, nem vegykezelt, szintetikus bázis folyadékokat és illatokat tartalmazzon.